FAQ
De meest gestelde vragen over vuurwerk
Hieronder zie je de meest gestelde vragen over vuurwerk. Wij van GROOTVUURWERK hebben geprobeerd deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zoek je vraag en stel er nog meer via het contactformulier zodat wij deze kunnen beantwoorden.
Is vuurwerk oud papier?
Nee, vuurwerk is geen oud papier, dus mag ook niet in het oud papierafval belanden. Vuurwerk heeft verschillende bestanddelen, waaronder ook papier. In het oud papierafval mag alleen papier. Vuurwerk hoort bij het restafval. Weet je niet zeker of het vuurwerk is afgegaan, dompel het onder water. Of heb je nog vuurwerk liggen wat nog niet is aangestoken, moet het eerst onschadelijk gemaakt worden door ook dit vuurwerk nat te maken.
Is vuurwerk verboden in Nederland?
Nee, vuurwerk is niet verboden in Nederland. Het mag alleen niet het hele jaar door afgestoken worden. Met een vergunning mag met speciale gelegenheden door experts vuurwerk afgestoken worden. Wil je zelf vuurwerk afsteken moet je wachten tot 31 december. Je mag dan van 31 december 2023 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk afsteken.
Is vuurwerk een traditie?
Ja, in de loop der jaren is het in Nederland een traditie geworden, het vieren van het nieuwe jaar en het oude jaar goed afsluiten. Officieel is het pas sinds eind 2015 een traditie. Vuurwerk staat nu tussen het ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed’.
Tijdens de tweede wereldoorlog had men helemaal genoeg van knallen en wilde men met oud en nieuw niet ook nog die geluiden mee maken. Pas vanaf 1965 wordt er hier en daar vuurwerk afgestoken.
Is vuurwerk veilig?
Ja, zolang er op de juiste manier met het vuurwerk wordt omgegaan. Via de volgende link hebben wij een beschrijving gegeven hoe je veilig vuurwerk kan afsteken. Vuurwerk wordt pas onveilig, als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan en er bijvoorbeeld geen veiligheidsafstand wordt gehouden.
Is vuurwerk illegaal?
Nee, vuurwerk is niet illegaal in Nederland zolang het aan de wetten voldoet. In de Nederlandse vuurwerkwinkels, zoals wij in de GROOTVUURWERKwinkel moeten ons houden aan de Nederlandse eisen. Vuurwerk mag bijvoorbeeld maar een bepaalde hoeveelheid kruit bevatten en CE gekeurd zijn. Voldoet het vuurwerk niet aan de strenge eisen is het wel illegaal.
Is vuurwerk verboden?
Nee, vuurwerk is niet verboden in Nederland zolang het aan de wetten voldoet. In de Nederlandse vuurwerkwinkels, zoals wij in de GROOTVUURWERKwinkel moeten ons houden aan de Nederlandse eisen. Vuurwerk mag bijvoorbeeld maar een bepaalde hoeveelheid kruit bevatten. Als het te zwaar is, is het wel verboden. Daarnaast is het alleen toegestaan op bepaalde tijdstippen af te steken, zie hiervoor Vuurwerk tijden.
Is vuurwerk slecht voor het milieu?
Koop geen illegaal vuurwerk en steek het al helemaal niet af. Vuurwerk wat voldoet aan de Nederlandse wet vervuilt de lucht aanzienlijk minder en is gecontroleerd. Dit blijft dus binnen de grenzen van vervuiling. Bij illegaal vuurwerk kan het zo zijn dat het concentratie fijnstof veel hoger is. Hoe meer fijnstof er in de lucht zit hoe schadelijker het is voor de gezondheid.
En nadat we met z’n alle vuurwerk hebben afgestoken moeten we het ook weer opruimen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de overige chemische stoffen die in de vuurwerk verpakkingen zitten niet op straat, in het water of in de natuur belanden.
Is vuurwerk gevaarlijk?
Nee, zolang er op de juiste manier met het vuurwerk wordt omgegaan. Via de volgende link hebben wij een beschrijving gegeven hoe je veilig vuurwerk kan afsteken. Vuurwerk wordt pas gevaarlijk, als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan en er bijvoorbeeld geen veilige afstand wordt gehouden.
Is vuurwerk haram?
Nee, vuurwerk is halal zolang je het niet afsteekt op 31 december om 00.00 uur, wanneer niet-moslims het afsteken. Je viert dan een feest mee van niet-moslims. (Houdt je daarbij wel aan de regels en steek het vuurwerk niet het hele jaar door af, maar alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.)
Hoe wordt vuurwerk gemaakt?
In al het vuurwerk zit buskruit. Buskruit is een mengsel van salpeter, houtskool en zwavel. Dit mengsel zorgt ervoor dat het vuurwerk een explosie geeft. In veel vuurwerk zitten er kleuren verwerkt. Eigenlijk al het vuurwerk behalve het knalvuurwerk wat voor het geluid gemaakt is. Deze kleuren komen tot stand door verschillende chemische stoffen/metalen. Denk hierbij aan natrium, koper, lithium of strontium. Iedere stof geeft zijn eigen kleur. Koper wordt bijvoorbeeld blauw in vuurwerk. Voor meer uitleg, klik op de volgende link.
Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te mogen kopen/afsteken?
Vuurwerk is onderverdeeld in 4 categorieën. Categorie 4 vuurwerk mogen alleen vuurwerkspecialisten kopen en aansteken.
Cat. 1 vuurwerk mag gekocht en afgestoken worden vanaf 12 jaar.
Cat. 2 vuurwerk mag gekocht en afgestoken worden vanaf 16 jaar.
Cat. 3 vuurwerk mag gekocht en afgestoken worden vanaf 18 jaar.
Hoe werkt vuurwerk?
Vuurwerk is een soort verbranding. Bij verbranding is er brandstof, zuurstof en voldoende warmte nodig. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten verbrandingen en iedere verbranding is anders. Bij vuurwerk wordt er veel in poedervorm gedaan. De zuurstof in vuurwerk wordt verpakt in lactose of ook wel kaliumchloraat. De sas is het mengsel van metaaldeeltjes wat voor de kleuren in vuurwerk zorgt. Barium is een soort metaal wat in poedervorm gebruikt wordt en groen wordt. Voor iedere kleur wordt een ander soort metaal gebruikt in poedervorm. Vuurwerk bestaat natuurlijk ook uit harde knallen. Schiet katoen is een voorbeeld hiervan. Bij het verbranden van het schietkatoen komen er gassen vrij. Die gassen in een kleine ruimte worden bijvoorbeeld in een buisje zoals bij een vuurpijl opgesloten. Die gassen zetten uit en zorgen ervoor dat het buisje uit elkaar spat, dat geeft een knal. Naast schietkatoen wordt er ook knalgas gebruikt, dit is een mengsel van zuurstof en waterstof. Dit ontbrandt gigantisch en zorgt voor een keiharde knal. Hoe krijg je vuurwerk hoog de lucht in? Met buskruit. Buskruit is ook een sas. Uit dit sas/mengsel komt heel veel gas vrij. Buskruit ingepakt in pakketje zet uit, als het aangestoken wordt, knapt het pakketje uit elkaar. Heeft men nu een gaatje in het pakketje zitten zoals bij een vuurpijl stijgt het pakketje omhoog. In een vuurpijl zit boven het buskruit de sas van metalen die voor de mooie kleuren en effecten zorgen. Allereerst wordt dus door het buskruit de pijl omhooggeschoten en door de verdere verbranding komen de kleuren en effecten vrij. Alles wat over blijft van de verbranding van vuurwerk (wat naar beneden komt) na de knal is kruit, asdeeltjes en natuurlijk nog hout van de vuurpijlen. Waarom er hout aan een vuurpijl zit lees je hier.
Hoe laat mag je vuurwerk afsteken?
Vuurwerk mag alleen op 31 december om 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur afgestoken worden. Waarom dat zo is? Klik op de volgende link: Vuurwerk tijden
Hoe steek je veilig batterij vuurwerk af?
Hieronder hebben we stapsgewijs omschreven hoe je op een veilige manier een batterij afsteekt. Zie voor verdere veiligheidsmaatregelen de link.
Vuurwerk afsteken doe je zo:
- Plaats de batterij op een vlakke ondergrond.
- Maak de lont vrij.
- Zet de batterij stevig vast met behulp van bijvoorbeeld stenen.
- Controleer of de batterij stevig vast staat.
- Gebruik aansteeklont, geen open vlam zoals een aansteker.
- Steek de batterij aan met een gestrekte arm. Buig niet over de batterij heen!
- Neem na het aansteken van de batterij gepaste afstand.
Hoe kan ik vuurwerk het beste filmen?
Wat we voor jullie hebben gevonden is nog niet zo makkelijk. Allereerst is de vraag wat voor apparaat er gebruikt wordt. Een fotocamera waar ook mee gefilmd kan worden of een mobiele telefoon? Zover als wij het begrijpen, is het vooral belangrijk dat het apparaat zijn focus niet verliest en je een statief of een hele stille hand hebt. Een camera met functies/instellingen is natuurlijk in dit geval wat makkelijker. Er moet gebruik gemaakt worden van een vaste instelling, de focus moet op ver weg staan (manueel instellen), zet de lens opening een beetje dicht en een kleine sluitertijd. Zorg ervoor dat je hierbij niet overbelicht je wil tenslotte de kleuren van het vuurwerk goed zien. Houdt voldoende afstand. Hoe dichterbij, hoe waziger de beelden en waarschijnlijk krijg je er dan ook niet alles op. Een HD camera zorgt voor beter beeld. Kan je de microfoon ook handmatig instellen, is dit zeker ook een aanrader. Een microfoon slaat vaak dicht van de knallen. Daarnaast is het belangrijk de filmpjes op de juiste manier op te slaan om ze zo scherp mogelijk te kunnen afspelen. (Dat zal uiteindelijk wel veel opslag in beslag nemen.)
Hoe kan ik vuurwerk opslaan?
Houd je na oud & nieuw vuurwerk over, dan sla dit op een droge, afgesloten (geen openbare toegankelijke plaats) en veilig plek op. Het blijft dan zeker voor langere tijd goed. Volgend jaar kan het gewoon gebruikt worden. Het is overigens toegestaan om maximaal 25 kilo vuurwerk per huishouden in bezit te hebben. Het mag in de rest van het jaar niet vervoerd en natuurlijk niet afgestoken worden. Zie de vuurwerk afsteektijden.
Hoe moet ik vuurwerk weggooien?
Vuurwerk wat is afgestoken moet in de grijze container, restafval. Voor de zekerheid kan je het vuurwerk nat maken. Zo kan er zeker niets misgaan. Is er vuurwerk niet afgegaan moet het in de grijze minicontainer en natgemaakt worden. Dit is in verband met de veiligheid voor de mensen die de afval komen ophalen.
Hoe kan ik vuurwerk bewaren?
Allereerst vuurwerk mag je bewaren zolang je het op een veilige, droge en niet openbare plek bewaard. Daarnaast mag het niet meer dan 25 kilo zijn per huishouden. Het mag alleen tevoorschijn gehaald worden met oud & nieuw of het behoort tot categorie 1 vuurwerk.
Hoe maak je vuurwerk?
In de afgelopen weken hebben we deze vraag ontvangen. We kunnen jou graag uitleggen hoe vuurwerk gemaakt is en ook hoe bepaalde effecten tevoorschijn komen, maar ga het alsjeblieft niet zelf proberen te maken. Kijk naar de omschrijving over vuurwerk. Heb je nog meer vragen kan je ons altijd contacteren.
Onze locatie
Grootvuurwerk nodigt u uit om een kijkje te komen nemen in de winkel. Hier zullen de medewerkers u graag ontvangen met een kopje koffie en adviseren over ons vuurwerk.
Adres
Poolvosweg 105
2901 BM
Capelle aan den IJssel