Hoe kan ik veilig omgaan met vuurwerk?

Met de komende jaarwisseling al weer in het vooruitzicht – met nieuwe aangescherpte maatregelen voor het afsteken van vuurwerk – is het verstandig kennis te hebben over hoe je op een veilige manier voor jezelf, maar ook voor anderen, het volgende jaar tegemoet kan treden.

Iedere jaarwisseling lopen de gemelde schades en gewonden namelijk weer op tot hoge aantallen, met als een van de oorzaken dat er teveel onveilig met vuurwerk omgegaan wordt. In dit artikel zullen we de beste tips geven voor het veilig afsteken van vuurwerk, maar ook de voorbereiding die je kan nemen voor het veilig afsteken.

Voorbereidingen voor het veilig afsteken van vuurwerk

Voordat je van plan bent om vuurwerk af te steken is het in eerste instantie belangrijk dat je voorbereidingen treft. 

Ten eerste, als je vuurwerk koopt, doe dit dan bij een officieel verkooppunt. Legale vuurwerk winkels zijn vaak te herkennen aan grote borden en spandoeken met de tekst ‘Vuurwerkverkoop’. Voordat een winkel dit mag moeten ze in bezit zijn van een vergunning, verkregen door de gemeente. Nu is het natuurlijk zo dat een illegale winkel die bijvoorbeeld vuurwerk uit Polen verkoopt ook van zulke borden en spandoeken kan ophangen zonder vergunning. Echter, door de strenge handhaving tijdens de verkoopdagen kunnen er forse boetes opgelegd worden als niet is aan te tonen dat de winkel over een vergunning beschikt. 

Ten tweede, zorg er daarnaast voor dat je een aansteeklont en een vuurwerkbril in je bezit hebt om oogletsel en brandwonden tegen te gaan. 

Wil je vuurwerk afsteken? Lees ten derde dan ook voordat je het vuurwerk afsteekt de gebruiksaanwijzing. Hier staat vaak op vermeld hoe je het vuurwerk moet afsteken, maar geven ze ook richtlijnen voor de veiligheid (bijvoorbeeld hoeveel afstand je moet houden) en hoe oud je moet zijn om het vuurwerk af te steken. 

Ten vierde is aan te raden om niet te veel alcohol te drinken voordat je vuurwerk gaat afsteken. Op deze manier zorg je ervoor dat je scherp blijft.

Ten vijfde is het belangrijk vuurwerk te bewaren op een droge en koele plaats buiten het bereik van kinderen, om zo onveilige situaties te voorkomen. 

Tot slot, tijdens het afsteken van vuurwerk is het aan te raden geen brandbare kleding (nylon) of een jas met capuchon te dragen. Brandbare materialen kunnen bij de lichtste vonkjes namelijk al vlam vatten. Daarnaast kan vuurwerk of vonkjes van het vuurwerk in je capuchon terecht komen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

Het veilig afsteken van vuurwerk

Als je de juiste voorbereidingen hebt getroffen kan je je vuurwerk gaan afsteken. Bij het afsteken van vuurwerk zijn er veel punten waar je op moet letten om letsel aan jezelf, aan anderen en schades aan huizen, auto’s en andere voorwerpen in je omgeving te voorkomen.

Zoals eerder in dit artikel al naar voren kwam is het aan te raden je vuurwerk af te steken met een aansteeklont en altijd een vuurwerkbril op te hebben. Op deze manier voorkom je brandwonden, en behoed je je ogen voor oogletsel door de eventuele vonken die van het vuurwerk afkomen. Ook voor familieleden die kijken kan het raadzaam zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en ook een bril op te zetten. Om je gehoor te beschermen is het ook verstandig oordoppen in te doen. Verder is het belangrijk om siervuurwerk stevig neer te zetten zodat het niet kan omvallen. Let bij het stevig neerzetten van je vuurwerk op eventuele bomen en de windkracht en -richting. Steek het vuurwerk absoluut nooit aan terwijl je het vast hebt! Hier gebeuren vaak veel ongelukken mee omdat het vuurwerk soms eerder afgaat dan je verwacht. 

Tot slot, als je vuurwerk afsteekt, neem voldoende afstand (minstens 8 tot 15 meter), let op omstanders (mens en dier), experimenteer niet met vuurwerk en bewaar vuurwerk niet in jas- en broekzakken. 

Kan ik vuurwerk dat niet afgegaan is nog een keer aansteken?

Soms kan het ook gebeuren dat je vuurwerk niet afgaat nadat je het aangestoken hebt. Steek het vuurwerk dan absoluut niet nog een keer aan! Als je dit wel doet is de kans groot dat het vuurwerk direct afgaat. 

Na het afsteken is het verder belangrijk om vuurwerkafval direct op te ruimen. Als je dit veilig wilt doen is het belangrijk om het vuurwerk eerst onschadelijk te maken. Dit kun je doen door het vuurwerk in water te dompelen of er een emmer water overheen te gooien. Als vervolgens het vuurwerk onschadelijk gemaakt is kan je het vuurwerk veilig opruimen en gewoon bij het restafval doen. 

Dus, wil jij een gezellige oudejaarsavond beleven zonder aan het eind van de avond een bezoekje aan de EHBO te hoeven brengen? Ga dan voor veiligheid met de bovenstaande tips. Op een veilige jaarwisseling!

Kort samengevat:

Voor de voorbereidingen voor het veilig afsteken van vuurwerk geldt dat:

  • Koop vuurwerk alleen bij een officieel verkooppunt (te herkennen aan banners/borden met ‘Vuurwerk Verkoop’);
  • Zorg ervoor dat je een aansteeklont en veiligheidsbrillen in huis hebt;
  • Lees voordat je vuurwerk afsteekt eerst goed de gebruiksaanwijzing met aanvullende informatie (afstand, leeftijd, etc.);
  • Voordat je vuurwerk gaat afsteken is het belangrijk om scherp te zijn. Matig daarom in je alcoholgebruik;
  • Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats;
  • Als je vuurwerk gaat afsteken zorg er dan voor dat je geen brandbare kleding aan hebt zoals nylon. Ook een jas met capuchon is af te raden. 

Voor het veilig afsteken van vuurwerk geldt dat:

  • Vuurwerk afsteken met aansteeklont en een veiligheidsbril op;
  • Gebruik oordoppen om je gehoor te beschermen;
  • Als je het (sier)vuurwerk op de grond zet, zorg er dan voor dat het stevig staat en niet kan omvallen. Hier kan je bijvoorbeeld stenen voor gebruiken;
  • Let bij het afsteken van vuurwerk op eventuele bomen en de windrichting;
  • Steek vuurwerk absoluut nooit aan vanuit je hand;
  • Nadat je het vuurwerk hebt aangestoken zorg voor voldoende afstand (8 tot 15 meter);
  • Let op omstanders (mens en dier);
  • Experimenteer niet met vuurwerk;
  • Bewaar vuurwerk niet in je jas- en broekzakken.

Voor na het afsteken geldt dat:

  • Steek je vuurwerk (als het niet is afgegaan) nooit opnieuw aan;
  • Ruim vuurwerkafval direct op en maak het indien nodig eerst onschadelijk. Dit is te doen door het vuurwerk in water te leggen of er een emmer water overheen te gooien;
  • Vuurwerkafval kan gewoon bij het restafval weggegooid worden.
Officieel: vuurwerkverbod 2020