Top 10 tips bij het fotograferen van vuurwerk
Heb jij een passie voor fotografie en daarbovenop ook nog eens een sterkte affiniteit met vuurwerk? Zo ja, dan ben je vast weleens met camera en al uitgerukt naar een professionele vuurwerkshow om de betoverende effecten en kleuren van al het prachtige vuurwerk vast te leggen. Het fotograferen van vuurwerk is echter niet eenvoudig. De snelheid waarmee het vuurwerk tot ontploffing wordt gebracht ligt ontzettend hoog, waardoor het nemen van een perfecte foto om uiterste precisie vraagt. Uiteraard zijn er mogelijkheden die het fotograferen van vuurwerk kunnen vergemakkelijken. Maar hoe zorg je hiervoor? In dit artikel geven wij 10 verschillende tips voor het fotograferen van vuurwerk. Zo kan óók jij de perfecte vuurwerkfoto maken.
10. Gebruik een statief
Voor een goede kwalitatieve foto is het natuurlijk belangrijk dat deze onbewogen is. Wanneer je bijvoorbeeld fotografeert vanuit de hand wordt de foto al vrij snel onscherp of is het (licht) bewogen. De oplossing hiervoor: een statief. Door middel van een statief creëer je een stevige ondergrond voor jouw camera zodat je goede en scherpe foto’s kunt maken. Voor het soort statief kun je gebruik maken van zowel een eenpootstatief als een statief met een balhoofd.
9. Houd rekening met de sluitertijd
Tijdens vuurwerkfotografie is het heel essentieel dat je rekening houdt met de sluitertijd. Wanneer je namelijk de automatische stand van de camera gebruikt zal dit niet het mooiste resultaat opleveren. Het mooiste resultaat bij het fotograferen van vuurwerk creëer je door over het algemeen een lange sluitertijd in te stellen in de handmatige modus. Wel moet je rekening houden met de situatie. Het ene moment wordt er namelijk veel vuurwerk tegelijkertijd de lucht in geschoten (waarbij een kortere sluitertijd beter is) en het andere moment heb je enkel een paar knallen die de lucht in gaan (waarbij een langere sluitertijd beter is). Voor de mooiste kwalitatieve foto’s zal je dus moeten gaan spelen met de sluitertijd.
8. Zet de flitser uit
Wanneer je een foto maakt in het donker hebben veel camera’s de neiging om automatisch de flitser in te schakelen. Echter, als je vuurwerk goed wilt fotograferen heeft het inschakelen van een flitser geen enkele toegevoegde waarde. De flitser dient dus handmatig te worden uitgeschakeld.
7. Maak veel foto’s
Het afsteken van vuurwerk levert meestal een verassingseffect op. Het publiek weet niet wat er gaat komen en wachten in spanning af op de spectaculaire show. Voor mensen die vuurwerk willen fotograferen wordt het hierdoor ook knap lastig gemaakt. Wanneer is de finale? Komt er misschien nog een mooiere cake? Telkens moet je schakelen in de instellingen van je camera en snel reageren op hetgeen wat je voor je ziet. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je veel foto’s maakt gedurende vuurwerkfotografie. Het zou tenslotte zonde zijn als je aan het einde van de vuurwerkshow geen goede foto’s hebt geschoten omdat je maar aan het wachten was op het mooiste ‘exemplaar’.
6. Maak gebruik van de bulb-stand
Eerder in dit artikel hebben we het al gehad over de sluitertijd. Een andere manier voor het fotograferen van vuurwerk is gebruikmaken van de bulb-stand. Deze stand is te gebruiken wanneer je werkt met een spiegelreflex of een systeemcamera. De bulb-stand is handig te gebruiken wanneer je de belichtingstijd wilt timen.
De bulb-stand is te vinden als je bij een sluitertijd van 30 seconden het wieltje nog net een beetje verder draait. Op dit punt heeft de sluitertijd geen vaste waarde meer, maar kan je deze zo lang of kort mogelijk maken door de sluiterknop ingedrukt te houden.
5. Gebruik een afstandsbediening in combinatie met de bulb-stand
De bulb-stand is een hele mooie toepassing wanneer je een beeld wilt vastleggen. Desalniettemin brengt het ook een nadeel met zich mee. Wanneer je de buld-stand wilt activeren dien je namelijk continue de sluiterknop ingedrukt te houden. Door deze aanraking met de camera kan dit er dan net voor zorgen dat jouw foto bewogen en daarmee onscherp is. Om dit probleem op te lossen is er een speciale afstandsbediening ontworpen waarbij je alleen maar een schakelaar hoeft om te zetten (op de afstandsbediening) om de bulb-stand te activeren. Via de afstandsbediening kan je dan bijvoorbeeld ook regelen wanneer je een opname start en/of beëindigt.
4. Kijk uit met inzoomen
Wanneer mensen een foto maken van een object zie je vaak dat mensen de neiging hebben om heel erg in te zoomen. Bijvoorbeeld omdat je de specifieke details die je met je blote oog kunt zien ook graag op de foto wilt laten terugkomen. Bij vuurwerkfotografie is het echt aan te raden niet te veel in te zoomen. Vuurwerk gaat namelijk ongelofelijk snel en niemand weet precies waar je moet kijken. Voordat je het weet heb je net die ene spectaculaire cakebox die je wilde fotograferen gemist.
3. Compositie
Een goede professionele foto vraagt om een goede compositie. Zo kun je bijvoorbeeld iets op de voorgrond in beeld brengen om op deze manier diepte in je foto aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld een gebouw zijn, een winkelstraat, een mensenmassa, etc. Op het internet kun je veel verschillende voorbeelden vinden van mooie composities. Neem als voorbeeld foto’s van de vuurwerkshow in Rotterdam, waar de Erasmusbrug vaak op de voorgrond wordt geplaats voor het creëren van een mooie compositie.
2. Probeer rook op je foto te vermijden
Houd bij het maken van je foto rekening met de stand van de wind. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het meest optimale resultaat wordt bereikt wanneer de je de wind in de rug of de zij hebt. Bij het afsteken van vuurwerk kan er namelijk veel rookontwikkeling optreden die je foto kunnen verpesten. En dat zou zonde zijn! Natuurlijk kan de rook ook een goede sfeerimpressie afgeven aan je foto, maar over het algemeen zijn foto’s met veel rookontwikkeling minder aantrekkelijk.
1. Belichting
Het laatste punt die we belichten is de belichting. Voor de juiste belichting op een foto is het ontzettend belangrijk dat de iso-waarde en het diafragma zijn afgestemd op de sluitertijd. Bij de iso-waarde is het aan te raden voor een zo laag mogelijke waarde te kiezen. Voor het diafragma geldt dat een groot diafragma zorgt voor een heldere lucht en een klein diafragma voor een donkere belichting. Afhankelijk van je doelstelling kun je hier mee experimenteren.
Al met al zijn wij ervan overtuigd dat je met behulp van bovenstaande tips jouw fotografieskills met betrekking tot het fotograferen van vuurwerk kunt verbeteren. Na afloop van het fotograferen kun je je mooiste exemplaren altijd nog nabewerken met programma’s als Adobe Photoshop. Veel succes!
© 2024 Grootvuurwerk.nl | All Rights Reserved.